Професійне ресторанне обладнання - особливості та критерії вибору
Правильна комплектація для ресторанів - питання, що заслуговує самого ретельного вивчення. Мало хто може обійтися тут без професійної консультації. Помилки в цьому обходяться ресторанного бізнесу досить дорого. Підбираючи професійну техніку для конкретного закладу громадського харчування в Харкові, Києві чи будь-якому іншому регіоні України, необхідно врахувати безліч нюансів, головними з яких будуть наступні:
- Площа приміщення і максимальне число посадочних місць у ньому. Розміри ресторану, кафе або бару - дані, орієнтуючись на які визначається продуктивність обладнання і максимальний рівень навантаження на нього. Якщо персонал буде відчувати нестачу в обладнанні, він не зможе впоратися з потоком замовлень. Зайва, не затребувана техніка, у свою чергу, знижує рентабельність бізнесу.
- Розміри кухні. Габарити робочої зони визначають комплектацію професійної техніки для кухні ресторану або їдальні, а також допустимі параметри величин для кожного виду професійного обладнання.
- Тематика (формат) закладу і асортимент страв. Спеціалізація кафе, барів чи ресторанів має критичне значення при складанні списку, яке професійне обладнання слід придбати для кухні. Для пекарень і кав'ярень, піцерій та ресторанів східної кухні, наприклад, будуть потрібні принципово різні комплекти вузьконаправленої техніки.
Які вимоги висуваються до професійної техніки для ресторанів?
Чим професійне обладнання для кухні відрізняється від звичайного побутового? Логічно, що основні відмінності будуть в габаритах техніки і частоті її застосування, оскільки навіть дуже велика сім'я все одно готує їжу не в таких масштабах, як маленький ресторан.
Аналізуючи специфічні риси професійного обладнання, слід зазначити такі важливі моменти:
- техніка для ресторанів і кафе завжди за розміром більше домашньої;
- продуктивність професійних агрегатів значно вище побутових аналогів (включаючи мийні системи і системи зберігання);
- місткість обладнання безпосередньо залежить від концепції кафе або бару, але завжди виявляється істотно вище, ніж у побутових пристроїв;
- багатофункціональність сучасних систем для кухні - одна з обов'язкових умов, яке намагаються дотримуватися виробники професійного обладнання;
- надійність і довговічність дорогого обладнання за умови постійної експлуатації - принципово важливий чинник, а гарантійний термін і присутність сервісів в Харкові та інших регіонах України - значимий критерій вибору, яку техніку придбати;
- зручність санітарної обробки та легке очищення агрегатів поряд з комфортним доступом до них - запорука дотримання на кухні в ресторані ідеальної чистоти;
- безпека експлуатації - критерій, важливість якого не підлягає сумніву;
- економічний витрата електроенергії - фактор, що впливає на бюджет ресторану, зайві витрати не можуть виглядати привабливо в очах бізнесмена.
Наступним значущим фактором є умови експлуатації техніки для ресторанів, їдалень або кафе. Приготування їжі в більшості випадків відбувається в умовах підвищеної температури і вологості, тобто вся техніка піддається серйозним навантаженням. Отже, матеріали, з яких вона виготовлена, повинні витримувати ці навантаження. Будь-яке професійне обладнання для кухні повинно відповідати сучасним стандартам якості і безпеки.
Вкрай важливо вибрати гідного довіри виробника обладнання для ресторанів. У Харкові, так і в інших містах України рішення цієї проблеми візьме на себе компанія DSTO. У великому каталозі нашого інтернет-магазину ви зможете вибрати і купити весь комплекс високоякісного технологічного професійного обладнання від провідних світових виробників з гарантією і сервісним обслуговуванням.
Професійне обладнання для закладів громадського харчування - класифікація за форматом закладу
- Ресторан. Технічна база ресторану передбачає наявність широкого комплексу установок - для тривалого зберігання продуктів, миття величезної кількості посуду, теплової обробки продуктів всіма можливими способами, розміщення і транспортування готових страв, а також десятків інших видів обладнання. Без усіх цих апаратів (а вони повинні бути найвищої якості) немислимий гідний сервіс в пристойному закладі.
- Кафе та їдальні. Формат кафе передбачає приготування, зберігання і демонстрацію відвідувачам закладу гарячих і холодних страв, десертів і напоїв, значить, холодильні вітрини та машини для приготування кави, млинчиків, салатів та інших страв будуть "правити бал" у цьому випадку. На відміну від ресторанних аналогів обладнання для кафе може бути малогабаритним при високій продуктивності.
- Бари (суші бари, паби, фреш-бари тощо). Тут знадобиться комплекс пристроїв, які дозволять в автоматичному режимі готувати напої та основні страви, передбачені концепцією закладу. Кавомашини, генератори льоду, соковижималки, диспенсери, міксери для коктейлів, барні холодильники і багато іншого вузькоспеціалізованої професійної техніки входить в цю велику категорію.
- Піцерії. Для цих підприємств важливо підібрати елементи харчоблоку, які дадуть співробітникам закладу можливість з максимальною ефективністю просіяти борошно і замішувати тісто, відокремлювати його, розкачати і надавати форму. Маленька піцерія не потребує великої технологічної бази (досить спеціалізованої печі і установок тривалого зберігання), але велике заклад слід укомплектувати по повній програмі.
- Фастфуд. Виготовлення страв швидкого харчування неможливо без цілого ряду специфічних приладів - професійних блинниц, роликових і контактних грилів, обладнання для приготування хот-догів, шаурми, цукрової вати, попкорну і т. д. Картоплечистки, овочерізки, м'ясорубки та інша подібна функціональна техніка оптимізує процес виробництва страв за умови дотримання важливих параметрів - компактності, зручності в експлуатації і зовнішньої естетики.
Основні види обладнання для ресторанів
Залежно від сфери застосування професійне обладнання для барів, кафе, їдалень і ресторанів ділиться на декілька основних категорій, і в кожній з них техніка є незамінною і володіє яскравими відмінними рисами.
- Холодильне обладнання. Згідно вимогам санітарних норм і природної необхідності, холодильне обладнання для кухні є обов'язковим. Вимоги, які власники ресторанного бізнесу висувають до агрегатів з цієї категорії - потужний компресор, герметичність, місткість, здатність підтримувати потрібну температуру, тривалий термін служби, економічність. Оскільки це професійне обладнання, одне з найважливіших в кухні, його вартість не може бути ключовим параметром вибору. Для багатьох закладів громадського харчування є нагальною потребою купити таке торгове холодильне обладнання, вітрини з підсвічуванням - установки для демонстрації приготованих страв.
- Теплове обладнання. У будь-якому закладі, де будуть готуватися гарячі страви та випічка, потрібні конвекційні печі, пароконвекторы та жарочні шафи. Незалежно від формату кафе або ресторану в Харкові та інших містах ця техніка повинна бути виготовлена з нержавіючої сталі відповідної товщини або надійного чавуну (мова йде про жарильних поверхнях) з захисним покриттям, стійким до дії абразивних миючих засобів.
- Технологічне обладнання для кухні. Это всевозможная техника, способная во много раз упростить и ускорить процессы приготовления любых блюд, - профессиональные миксеры и блендеры, качественные тестомесы и мясорубки, мощные овощерезки и слайсеры, картофелечистки и машины для приготовления пасты, а также многое другое. Все эти агрегаты должны легко разбираться и мыться. Целесообразно будет купить наиболее функциональные варианты с достаточным количеством опций (насадок, лезвий и т. д.), чтобы расширить возможности техники для столовой. Порівняно висока ціна в даному випадку повністю окупитися продуктивністю професійного обладнання та тривалим терміном його експлуатації.
- Посудомийна техніка. Використання багаторазової столового та чайного посуду передбачає обов'язкову покупку хорошою посудомийної машини, здатної не просто відмити до сяючого блиску велика кількість тарілок, склянок і столових приладів, але також продезінфікувати і стерилізувати їх.
- Нейтральное оборудование для ресторана или столовой. Это огромная группа изделий, назначение которых - повысить эффективность и комфорт работы персонала в заведении общепита. Разделочные столы и стеллажи, стенды и транспортеры, мойки и вытяжные зонты - все эти приспособления в ресторане не менее важны, чем набор базовой техники. Требования к этим изделиям также предъявляются самые высокие.
Ассортимент профессионального оборудования для баров и ресторанов в каталоге интернет-магазина dsto-resto.com.ua достаточно широк и разнообразен, чтобы начинающие рестораторы и опытные владельцы ресторанного бизнеса в Харькове, Киеве или Одессе могли выбрать и недорого купить любые составляющие элементы полноценного пищеблока.
При потребности вы в любой момент можете обратиться за квалифицированной консультацией к сотрудникам нашего магазина. Значительный опыт работы позволяет нам эффективно решать вопросы комплектации профессиональным оборудованием заведений общепита любой направленности.
- Печі для піци — правильний вибір для розвитку бізнесуЦіна печі для піци безпосередньо залежить від таких факторів, як бренд, продуктивність, габарити, матеріали.Повна версія статті
- Що таке конвекційна піч для громадського харчування?Головна відмінність конвектомата від традиційних печей — здатність підтримувати в кожній точці підготовлюваного блюда однакову температуруПовна версія статті